Door de veelheid aan vragen tijdens presentaties en in fora over het nut van Twitter werd het tijd voor een nieuwsbrief met dit onderwerp. In dit artikel een overzicht van wat je op twitter kunt, waar je interessante twitteraars vindt, waar je kunt twitteren en veel gemaakte beginners fouten.
Het is niets anders dan bloggen in het klein. Je hebt maar 140 tekens om iets zinnigs te zeggen. Of om iets totaal onzinnigs te zeggen natuurlijk. Er worden veel onzinnige blogs geschreven, er worden dus ook veel onzinnige tweets (een bericht op twitter) geschreven. Het leuke is dat er ook heel veel zinnige berichten worden geschreven.
Met wie verbinden
Er zijn op dit moment ongeveer 30.000 actieve twitteraars in Nederland, met de laatste maanden een stijging van ruim 35% per maand. Nu er steeds meer mensen op twitter komen, lijkt de drang om te onderzoeken en te delen af te nemen. Dat was natuurlijk waar het voor veel twitteraards om ging; ‘nieuw’, veel mensen bij elkaar die ook dat ‘nieuwe’ zoeken.
In het begin is het lastig om te bepalen met wie je gaat verbinden in Twitter, wie ga je volgen. Waar vind je nu mensen waarmee je zou kunnen verbinden:
http://www.twittergids.nl [NL]
http://twitterpacks.pbwiki.com [int]
Als je iemand gaat volgen, moet je dan ook echt al haar/zijn berichten volgen? Nee hoor. Net als bij een café, als je er niet bent gaan de gesprekken ook gewoon door. Als je binnenkomt in een cafe vraag je ook niet wat er allemaal besproken is toen jij er niet was.
Wat kun je met Twitter
Twitter is een café, een klein dorp. Op verschillende plekken vinden er gesprekken plaats. Vaak met mensen die je al kent. Regelmatig ook met mensen die je nog niet eerder hebt gezien. Het is anders dan chat, want iedereen kan ‘meeluisteren’.
Er worden vragen gesteld, mensen reageren op vragen, jij kunt vragen stellen.
Let wel: net als bij alle andere netwerken gaat geven voor nemen. Wil jij dus antwoord op een vraag dan zijn er 2 dingen van belang:
- dat je met voldoende mensen bent verbonden
- dat je zelf ook gegeven hebt
Als je met te weinig mensen verbonden bent (minder dan 100), is de kans dat je vraag beantwoord wordt een stuk kleiner. Vergelijk het met het aantal reacties dat je krijgt in een blog, ongeveer 1% van de lezers reageert.
Je kunt ook berichten van anderen herhalen omdat je ze goed vindt bijvoorbeeld. Dan staat er RT voor (ReTweet).
Je ziet ook regelmatig hashtags (#) voorbij komen; dit heeft meestal met een event te maken. Zo kun je zien dat de berichten van dat event komen of aan het event gericht zijn. Bijvoorbeeld is #sme09 de hashtag van het Social Media Event 11 juni 2009.
Je kunt je berichten beschermen (slotje) zodat alleen de mensen die jij volgt je berichten kunnen lezen, dus ook niet door de zoekmachines gelezen kunnen worden.
Door de populariteit van Twitter wordt het enorm goed opgepakt door de zoekmachines. Sterker nog, sommige onderwerpen kun je beter na zoeken op Twitter in plaats van in een zoekmachine.
Zoeken via Twitter doe je bijvoorbeeld op search.twitter.com
Waar Twitteren
Je kunt twitteren in je browser, gewoon op www.twitter.com. Je kunt het in speciale programma’s als Tweetdeck en Twhirl.
Zelf ben ik een groot fan van Tweetdeck omdat je berichten, antwoorden (replies) en directe berichte (alleen voor jou) (DM=Direct Messages) naast elkaar kunt zien.
Wil je twitteren vanaf je mobiele telefoon zijn hier ook weer meerdere mogelijkheden http://m.twitter.com maar veel handiger is http://m.slandr.net
Twitteren vanaf je mobiel maakt het geheel nog leuker, is mijn ervaring.
Veel gemaakte beginnersfouten
Incomplete bio
Een lege bio zorgt er voor dat de kans dat mensen je gaan volgen aanzienlijk kleiner wordt. Je bio kun je invullen in settings. Vul bij de ‘More Info URL:’ bijvoorbeeld een pagina op je website in waar je meer over jezelf vertelt. Een mooi voorbeeld vind ik de pagina die Laura Fitton (@pistachio) heeft aangemaakt voor Twitteraars.
Bij ‘One Line Bio:’ heb je 160 tekens om een beeld van jezelf te geven. Je kunt bijvoorbeeld je 10 seconden boodschap opschrijven. De steekwoorden in deze bio wordt gebruikt in de twittergids.
Slotje
Als op jouw profiel een ‘slotje’ zit en je gaat met mensen verbinden die jou nog niet kennen, kunnen zij niet zien wie je bent. Als je met meer mensen wilt verbinden en je wilt ook dat zij zich met jou verbinden is het goed om geen slotje te gebruiken. Het slotje vind je onder aan de settings pagina ‘Protect my updates’.
Geen update
Als je geen of heel weinig berichten (updates) in Twitter hebt is het voor andere mensen lastig om in te schatten of ze je willen volgen. Waarom? Je kunt niet zien of je zinnige dingen zegt, waar je over twittert. Is het een commercieel account, een RSS feed of ga je echt gesprekken aan. wil je meer volgers zorg dan voor meer berichten en diagloog met andere twitteraars.
Geen profielfoto
Je twitteraccount is persoonlijk. Jij zoekt gesprekken met andere twitteraars. Het is dan ook leuk om te zien met wie je ‘praat’. Een duidelijk profielfoto geeft een goed beeld. Een duidelijke foto is vooral van je gezicht. Dit geeft ook de gelegenheid om je te herkennen als je bij een evenement andere twitteraars ontmoet.
Vooral RSS berichten
Je kunt over verschillende manieren de RSS van je blog berichten laten sturen naar je twitter account. Doe dit in de juiste verhouding. Als je stroom twitterberichten eigenlijk alleen maar uit je RSS bestaat is het niet meer persoonlijk. Dan kan net zo goed een abonnement op je RSS feed nemen. Af en toe een berichtje van je blog is geen punt en zorgt ook voor meer verkeer naar je blog. Voor veel sites is Twitter No 2 of 3 voor verkeer naar de site.
Tot slot: twitter is erg leuk om te doen, maar het kost net als alle andere netwerken tijd.
Het kan je ook veel opleveren; bekendheid, branding, je kunt artikelen aandacht geven (af en toe van jezelf tussendoor), kennis, opdrachten, netwerk
Meer weten? stuur me een bericht op twitter @ernohannink
Bijzonder helder artikel en een goede leidraad voor de beginnende en iets meer gevorderde twitteraar.
Hoi Gwendolen.
Dank je wel, goed om te horen. Leuk ook die Twitter badge op je blog.
TwitRank: 9/10
addicted founding user
Get TwitRank Badge
Weet je misschien ook een manier waarop je kunt zoeken of een bepaalde url al eens is besproken in een tweet?
Door het vele gebruik van tinyurl lijken die echte urls onzichtbaar…
@Alice Een tinyurl is toch ook een gewone URL alleen korter. Met http://search.twitter.com/ kun je alles zoeken dus ook de URLs die je tweet en ook tinyURLs.
Zo meet ik bijvoorbeeld de retweet van een URL die ik verstuurt heb http://search.twitter.com/search?q=http://bit.ly/15U6p1
Hallo Erno,
Beetje late reactie geloof ik, maar ik zag opeens dat search.twitter.com. Dat is handig!! Ik ben druk aan het zoeken naar van alles op mijn vakgebied en even niet aanspraakbaar voor mijn omgeving :-))))
Groetjes, Sophia Berkati
Het is net of ik JoJanneke hoor! Op de SME09 kwam dit verhaal sterk overeen. Goed verhaal die het twitteren voor mij begrijpelijk maakt.
He Peter,
Leuk dat je de verhalen zo op elkaar vindt lijken. Zo kun je het ook nog eens rustig nalezen.